publisert
Apr 18, 2023

Tips til konsulenten som ønsker å bli selvstendig næringsdrivende

Disse tipsene er til deg som vurderer å gå veien for å bli selvstendig konsulent. Vi går over faktorene som ofte setter grunnlaget for å komme i gang; Opprette selskap, håndtering av overgangen fra å være fast ansatt, hvordan bli synlig for oppdragsgivere, økonomi, pensjon & forsikring.

Å være selvstendig konsulent er både spennende, givende og økonomisk lønnsomt, men det kan også være utfordrende. Det krever ofte en del innsikt som de fleste ikke sitter med når de skal starte for seg selv. Her er noen tips til hvor du kan begynne:

Oppstarten | Opprette selskap

For selvstendige næringsdrivende i Norge finnes det flere alternativer for å opprette selskap. Det enkleste er å registrere seg som enkeltpersonforetak, men du kan også vurdere å starte et aksjeselskap (AS) eller et ansvarlig selskap (ANS/DA) dersom du har én eller flere forretningspartnere.

Enkeltpersonforetak er enkelt å opprette, men du er personlig ansvarlig for virksomheten og har ingen rett til arbeidsledighetstrygd eller sykepenger. Et aksjeselskap har begrenset ansvar, men krever noe mer arbeid og en minimumskapital på 30 000 NOK. Et ansvarlig selskap ligner på enkeltpersonforetak, men har mer enn én eier.

Vurder å ta kontakt med skattemyndighetene eller en regnskapsfører for hjelp og informasjon om dine forpliktelser til hvert type selskap.

Overgangen | Håndtering av overgangen fra å være fast ansatt til å bli selvstendig konsulent

En overgang fra å være fast ansatt til å bli en selvstendig konsulent kan virke usikker og avgjørende. For å sikre deg en tryggere start kan du for eksempel begynne å jobbe deltid mens du bygger opp din egen virksomhet. Det finnes mange oppdragsgivere som har begrenset behov for innleid kompetanse og tilbyr roller til 50% eller mindre.

Du kan også gå direkte over til konsulenttilværelsen ved å si opp din nåværende stilling. Dette innebærer mer risiko, men gjør det ofte enklere å få tak på det første oppdraget, da de fleste oppdragsgivere er på utkikk etter noen som kan bidra med 100% kapasitet. Det er også svært få som lyser ut oppdrag der de setter av tid til en anskaffelsesprosess på 3+ måneder, så det er en fordel å stille som kandidat uten å være forpliktet til en oppsigelsestid. Planlegging er viktig, inkludert å spare penger.

Bli sett | Hvordan bli synlig for oppdragsgivere, og få de oppdragene du vil ha

For å lykkes som en selvstendig konsulent, må du markedsføre deg selv og din kompetanse. Lag en profesjonell CV og oppdater den jevnlig. Vær aktiv på sosiale medier, spesielt LinkedIn, og følg firmaer du er interessert i å jobbe med. Du kan også bruke konsulentleverandører for å få hjelp til markedsføringen og tilgang til bredere kundenettverk. Tenk på hvordan profilen din fremstår ovenfor potensielle oppdragsgivere og konsulentformidlere. Det er ofte lurt å fremheve kompetansen og rollene du har vært mest innom, eller lyst til å jobbe med.

Økonomi | Inntekt og regnskap

Som selvstendig næringsdrivende i Norge er det avgjørende å føre skikkelig regnskap. Du kan enten gjøre det selv ved hjelp av enkle regnskapssystemer som Fiken, eller bruke en profesjonell regnskapsfører. Visma eAccounting og DNB Regnskap er noen av alternativene med tilsvarende funksjonalitet. Sammenlign priser og funksjoner for å finne det beste alternativet for deg.

Lønnen din avhenger av timeprisen du setter som betaling for dine tjenester. Her er det lurt å følge med på trender i markedet, da dette styres av tilbud/etterspørsel. Som regel vil den gjennomsnittlige timeprisen innen et område øke for hvert år, som med de fleste andre ettertraktede tjenester og varer i en markedsøkonomi. Det er lurt å etterspørre KPI-justering for hvert år du er innleid til et oppdrag, selv om dette er standard i de fleste sammenhenger.

Pensjon & forsikring | Det man ikke vil tenke på, men som absolutt er verdt å huske på!

Selvstendig næringsdrivende er ansvarlige for egen pensjon. Pensjon i Norge består av tre deler: folketrygden, pensjon betalt av arbeidsgiver, og frivillige pensjonsbesparelser. Folketrygden opptjenes av alle som bor og jobber i Norge. Arbeidsgivere betaler inn i pensjonsfondet ditt mens du jobber for dem.

Som selvstendig næringsdrivende kan du spare til pensjonen din gjennom individuelle pensjonsbesparelser, en uavhengig pensjonsplan eller private pensjonsbesparelser. Dette kan være lurt å sette seg inn i tidlig.

Det er også viktig å sørge for at du har dekning for eventuelle uforutsette hendelser. Her er noen forsikringer som kan være relevant å ha som selvstendig næringsdrivende:

  • Yrkesskadeforsikring: Dette er en forsikring som dekker skader som oppstår i forbindelse med arbeidet ditt. Dette kan for eksempel være skader som oppstår mens du er på oppdrag hos en kunde.
  • Ansvarsforsikring: Dette er en forsikring som dekker erstatningskrav fra tredjeparter dersom du skulle påføre noen skade eller tap som følge av ditt arbeid. Dette kan for eksempel være skade på kundens eiendom eller feil som fører til økonomisk tap for kunden.
  • Sykeforsikring: Som selvstendig næringsdrivende må du selv sørge for å ha en sykeforsikring som dekker inntektstap ved sykdom. Du kan tegne en privat sykeforsikring, eller melde deg inn i en organisasjon som tilbyr sykeforsikring.
  • Uføreforsikring: Dette er en forsikring som gir deg inntektssikring dersom du skulle bli varig ufør. Som selvstendig næringsdrivende er du ikke omfattet av folketrygdens uføreforsikring, så det kan være lurt å ha en privat uføreforsikring.

Vi håper at dette bidrar til å senke terskelen for deg som ønsker å bli en selvstendig konsulent.

Kom i kontakt med oss

Fortell oss hvordan vi kan hjelpe.

Partnership with Glassdoor and LinkedIn

Ved å klikke på "Send melding" bekrefter du at du har lest og godtar våre retningslinjer for personvern og ansvarsfraskrivelse.

Takk, vi har mottatt din melding!
Vi tar kontakt med ved første mulighet.
Woops, her gikk det litt fort i svingene. Prøv igjen.